top of page

Historian

Hur började HRunconf och varför har vi blivit The Spark? 

abelin_20190923_4969_1_edited.jpg

HRunconf startades 2011 efter en diskussion på Twitter där ett antal olika människor uttryckte en vilja att skapa ett forum för HR-intresserade personer för dialog, diskussion och nätverkande enligt konceptet unconference. Unconference - kallas ofta okonferens eller knytkonferens på svenska - är ett sätt att mötas för de som känt att fikapauserna ändå är där det händer som mest på konferenser. Vi eftersträvar det dynamiska samtalet, Inte talare-publik-relationen.

Du som varit på någon form av open space, som är vanligt i agila sammanhang som t ex Agila Sverige, kommer att känna igen dig. 

 

Antagligen kommer du till okonferensen med 

 

  • Något du vill dela med dig av - kanske har du grottat ner dig i ny kunskap och nya idéer som du vill bolla med andra. Här får du provprata och provtänka tillsammans med andra som kanske har andra perspektiv att lägga till

  • Ett problem du ställts inför som du vill ha hjälp att lösa

  • En längtan efter att få bidra och att stötta andra i sina verksamheter

  • En obändig lust att diskutera det som händer runt omkring oss, fånga gnistrorna som alstras när många nyfikna och framåtsträvande individer tillsammans skapar framtiden

  • Ett behov av ny energi och ett nytt sammanhang

 

HRunconf var från början en okonferens för yrkesverksamma inom HR-området. Vi arbetade i olika branscher och hade olika bakgrund, men vi enades i vår vision om att kunna erbjuda Sverige ett alternativ till traditionella konferenser och skapa nätverkande mellan olika grupper inom HR-fältet. Detta gäller fortfarande, men världen runt omkring oss förändras i en allt snabbare takt och fler och fler blir påverkade av detta i sitt arbetsliv.

 

När jag började engagera mig i HRunconf för ett antal år sedan, kom jag in i min egenskap av personalansvarig chef. Jag tror på en stark koppling mellan HR och ledarskap. Det kändes väldigt meningsfullt. Mer än en gång möttes jag av välkomnande tillrop: ”Vad BRA att en sån som du är här! Det borde vara fler chefer här!” 

 

Allt fler blir också intresserade av och har möjligheter att påverka hur arbetslivet ska se ut. Det här är inte längre en fråga som bara hör hemma inom HR, utan den angår oss alla. Därför gör vi nu en nystart och rycker bort HR ur namnet och lägger istället till ett antal andra yrken och roller. Och så drar vi igång lite extra så det gnistrar. HRunconf blir The Spark! 

 

De första åren hölls HRunconf på olika ställen, men för några år sen hittade vi verkligen hem. Numera håller vi vår okonferens på Happy Tammsvik i Stockholm. I år blir det 10-11 oktober. Vi ses väl?

Chris Sjögren

TEAMET BAKOM THE SPARK

bottom of page